Kamica Żółciowa – przyczyny, objawy oraz żywienie

Kamica żółciowa jest to choroba dotykająca coraz to większą rzesze ludzi. Przebiegająca bez objawowo daje o sobie znać w najmniej spodziewanym momencie

Trener personalny, osobisty Częstochowa Karol Klimczyk

Kamica żółciowa jest to choroba dotykająca coraz to większą rzesze ludzi. Przebiegająca bez objawowo daje o sobie znać w najmniej spodziewanym momencie. Do jej powstania prowadzi zastój żółci. Ogólnie rzecz ujmując żółć składa się z cholesterolu, kwasów żółciowych oraz lecytyny, w przypadku nieprawidłowego składu substancji, cholesterol łączy się z solami wapnia tworząc złogi w pęcherzyku oraz drogach żółciowych. 

Do najczęstszych przyczyn wystąpienia kamicy żółciowej należy otyłość, cukrzyca, zbyt duża ilość cukru w diecie, zbyt mała ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, nieregularne spożywanie posiłków, niedobór błonnika, nadmiar tłuszczy pochodzenia zwierzęcego.

Choroba prowadzi do wystąpienia ataku kolki żółciowej, któremu towarzyszą wymioty, wzdęcia, zatrzymanie stolca i gazów.

Dieta w tym przypadku powinna ograniczać tłuszcz zwierzęcy. Rezygnujemy z tłustych wędlin, sosów, wieprzowiny, tłustych ryb, smalcu, ciast, jaj. Ponad to staramy się ograniczyć produkty smażone, pieczywo, konserwy, alkohol, sery typu „Feta”, warzywa kapustne, owoce marynowane.

Produkty wskazane to: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, chudy nabiał, indyk, kurczak, pstrąg, ryż, kasza jęczmienna. Dietę staramy się wzbogacić o młode warzywa ( dynia, cukinia, pomidory bez skóry, ziemniaki) oraz owoce (cytrusy, banany, brzoskwinie, jagody.). Zwiększamy podaż witamy C, która będzie działać przeciwzapalnie. 

Obecność kamieni żółciowych w pęcherzyku oraz w drogach żółciowych można stwierdzić wykonując badanie RTG oraz USG, natomiast najwłaściwszym sposobem leczenia jest laparoskopowe usunięcie pęcherzyka żółciowego wraz ze złogami.