Naturalne sposoby wzmacniania odporności

Okres jesienno-zimowy sprzyja spadkowi poziomu odporności, w tym czasie warunki atmosferyczne( mniejsza ilość promieni słonecznych, niższe temperatury, częste zmiany pogody) sprzyjają namnażaniu się różnego rodzaju wirusów atakujących nasz organizm.

Aby właściwie zabezpieczyć nasz organizm, podnieść odporność możemy zastosować kilka naturalnych preparatów:

  • Czarny Bez jest świetnym źródłem witamin C i A oraz innych antyoksydantów. Działa napotnie, przeciwgorączkowo oraz skraca czas infekcji.
  • Dzika róża jest niezwykle bogatym źródłem witamy C. Do tego wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne.
  • Owoce Jarzębiny poprawiają odporność, mogą być przydatne przy leczeniu żylaków, niestrawności oraz zapaleń górnych dróg moczowych.
  • Żeń-szeń substancje w nim zawarte pobudzają Limfocyty T do niszczenia drobnoustrojów.
  • Czystek wykazuje działanie przeciwzapalne.
  • Wiesiołek najczęściej przyjmowany w postaci naparu, zawiera duże ilości kwasu GLA, który to działa przeciwzapalnie.
  • Czosnek chyba najpopularniejsza roślina wykorzystywana w walce z grypą oraz przeziębieniem. W swoim składzie posiada witaminy A C minerały oraz allicynę. Posiada właściwości bakteriobójcze oraz grzybobójcze.
  • Cebula oprócz działania bakteriobójczego znalazła zastosowanie w leczeniu ran oraz blizn.

Jak widać substancji mających wpływa na naszą odporność jest wiele i wyłącznie od nas zależy, z których skorzystamy. Możemy zastosować specjalne napary, gotowe suplementy w postaci płynu, tabletek bądź samemu wszystko przygotować.